B-Mama

Nawyki żywieniowe matki badania ankietowe

Autor: Agnieszka Kałuża - dietetyk, higienistka stomatologiczna

 

Dieta kobiety w ciąży powinna zawierać odpowiednią ilość makrominerałów (wapń, magnez, fosfor, sód, potas, chlor), mikromi­nerałów (żelazo, cynk, miedź, selen, jod, flu­or, mangan, molibden, chrom) oraz witamin. Ma to istotne znaczenie dla zdrowia kobiety oraz jej dziecka, u którego wpływa m.in. na prawidłowy rozwój zawiązków zębów rozpo­czynający się już od 5 tygodnia życia płodo­wego. Prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia odpowiednią ilość energii oraz wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany) w odpowiednich proporcjach. O błędach dietetycznych mówimy w przypadku spożycia nadmiernej ilość kalorii lub gdy codzienny jadłospis nie pokrywa zwiększonego, w tym czasie, zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze.

 

W poprzednich artykułach pisałam o tym co powinno się spożywać, czego unikać, co ograniczyć. Tym razem przedstawiam problem z punktu widzenia badań ankietowych przeprowadzanych wśród kobiet w ciąży. Chciałam pokazać jak wygląda sytuacja w praktyce.

 

Cukry proste i słodycze:

 

Spożywanie słodyczy przez kobiety w ciąży może powodo­wać większą skłonność u dziecka do spoży­wania słodyczy, co jest związane z rozwojem receptorów smaku u płodu. Zbyt wysokie spożycie cukrów prostych sprzyja również nadmiernemu przybieraniu na wadze wiąże się bowiem z dostarczaniem organizmowi zbyt dużej ilości kalorii. Spożywanie prostych węglowodanów jest jednym z czynników ryzyka rozwoju proce­su próchnicowego. Rozkład węglowodanów przez bakterie próchnicotwórcze powoduje wytwarzanie kwasów niekorzystnie oddziaływujących na twarde tkanki zęba. Jednym z substratów dla przemian metabolicznych bakterii próchnicotwórczych w jamie ust­nej jest sacharoza zawarta m.in. w cukrze spożywczym, czekoladzie, ciastkach. Duże znaczenie w rozwoju próchnicy ma częstość spożywania słodyczy i ich konsystencja. Te kleiste, papkowate, ciągnące dłużej zalegają w jamie ustnej oblepiając zęby.

 

Nocne podjadanie:

 

Badania ankietowe przeprowadzane wśród kobiet w ciąży pokazują, że często spotykane jest spożywanie pokarmów w nocy, w tym słodyczy. Jest to szczególnie niebezpieczne gdyż noc jest okresem przeznaczonym dla odpoczynku organizmu (konieczność trawienia zakłóca tą regenerację), zwalniają procesy trawienne i zmniejsza się ilość wytwarzanej śliny w jamie ustnej. Konieczne jest aby po takim nocnym łasuchowaniu umyć zęby.

 

Co wpływa na takie zachowania:

 

Na częstość spożycia słodyczy wpływa istotnie wiek przyszłej matki. Kobiety starsze robią to rzadziej, w mniejszych ilościach, unikają również nocnego podjadania. Kobiety młodsze, do 28 roku życia, częściej w porze nocnej spożywają słodycze i inne po­karmy, w porównaniu do kobiet w wieku po­wyżej 28 lat.

 

Pocieszający jest fakt, że w czasie trwania ciąży zwiększa się znacznie u kobiet spożycie produktów mlecznych i owoców. Na nawyki żywieniowe wpływ ma przede wszystkim wiek i wykształcenie kobiet. Kobiety starsze i z wyższym wykształceniem mają większą świadomość co do konieczności zmian zachowań żywieniowych  i samej diety podczas ciąży.

 

Niestety badania ankietowe pokazują, że prawidłowe nawyki żywieniowe wśród kobiet w ciąży są nadal niewystarczające. Promocja zdrowia i zdrowego stylu życia powinna być integralną częścią usług medycznych, które świadczone są dla kobiet w ciąży.

 

Piśmiennictwo:

Nawyki żywieniowe kobiet w ciąży; T. Bachanek; M. Nakonieczna-Rudnicka; Czas Stomatol;

Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych; I. Bojar; E. Humeniuk; L. Wdowiak; P. Miotła; Probl Hig Epidemiol;

 
  • Telefon

    +48 531 888 794

  • Adres

    ul. gen. Józefa Hallera 64B/1  

    40-320 Katowice

  • Mail
    biuro@b-med.com.pl
Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności