B-Mama

Próchnica u dzieci - coraz poważniejszy problem

Dane epidemiologiczne są alarmujące. Na próchnicę zębów choruje około 80% dzieci do 7 roku życia.

 

Autor: Agnieszka Kałuża - dietetyk, higienistka stomatologiczna

 

Próchnica stanowi najczęstszą dolegliwość okresu dziecięcego. W Polsce nadal pokutuje, wśród rodziców, przekonanie, że zęby mleczne i tak wypadną więc nie ma potrzeby ich leczenia, ani szczególnego dbania o nie. Rodzice często bagatelizują pierwsze objawy próchnicy, reagują gdy jest już za późno, ząb obumiera, boli i najczęściej kończy się to jego usunięciem. Badania pokazują, że ponad połowa Polaków uważa próchnicę za nieuniknioną.

 

Czym jest próchnica?

Jest to proces patologiczny charakteryzujący się stopniową  utratą składników mineralnych i rozpadzie twardych tkanek zęba, poczynając od szkliwa (warstwy zewnętrznej), a kończąc w głębszych warstwach zęba. Proces chorobowy jest złożony wynika z interakcji wielu czynników. Do najczęściej wymienianych i tych, które odgrywają największą rolę należą: czas, bakterie, podatność twardych tkanek zęba i węglowodany. Na wytwarzanie kwasów w płytce decydujący wpływ ma spożycie węglowodanów prostych. Ze spożytych węglowodanów bakterie wydzielają substraty niezbędne dla życia. Twarde powierzchnie zęba pokryte są biofilmem bakteryjnym, zwanym płytką nazębną, i tam właśnie zaczyna rozwijać się zmiana próchnicowa. Próchnica jest chorobą przewlekłą, bez leczenia postępuje aż do całkowitego zniszczenia zęba.

 

Podział próchnicy

Istnieje kilka rodzajów próchnicy.

 

Próchnica początkowa występuje, kiedy dochodzi do nieznacznej demineralizacji tkanek zęba. Nie daje dolegliwości bólowych przez pewien okres może pozostać niezmieniona. Może też ulec samowyleczeniu pod wpływem związków fluoru.

 

Próchnica powierzchowna również dotyczy szkliwa, ale ubytek tkanek jest już wyraźny, mogą pojawiać się pierwsze dolegliwości.

 

Próchnica średnia obejmuje szkliwo i zębinę. Daje dolegliwości bólowe. Ubytek jest wyraźnie widoczny.

 

Próchnica głęboka dotyka szkliwa i zębiny. Od miazgi oddziela ubytek tylko cienka warstwa zdrowej zębiny. Występują silne dolegliwości bólowe najczęściej samoistne.

 

Ze względu na przebieg wyróżniamy próchnicę ostrą, szybko rozprzestrzeniającą się i przewlekłą (ta dotyczy głównie osób starszych).

 

Próchnica kwitnąca określa mnogie aktywne zmiany próchnicowe występujące u tego samego pacjenta. Najczęściej dotyczy dzieci i zwana jest wtedy próchnicą butelkową, próchnicą niemowląt lub próchnicą wczesnego okresu dzieciństwa.

 

Wpływ odżywiania

Z jednej strony pożywienie jest czynnikiem kariogennym, z drugiej strony warunkuje prawidłową budowę zęba zapobiegając rozwojowi próchnicy. Dostarczając odpowiednią ilość białek, składników mineralnych i witamin w okresie życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie, kiedy to kształtują się zawiązki zębów mlecznych i stałych zapewnić można prawidłową budowę zęba, która zwiększa odporność na próchnicę. Jeśli chodzi o pierwiastki śladowe kluczową rolę odgrywa fluor. Wśród składników mineralnych największe znaczenie mają wapń, fosfor, żelazo, a wśród witamin, witaminy A, C, D.

 

Piśmiennictwo:

  1. Próchnica zębów wydanie polskie pod red. U. Kaczmarek;
  2. Stomatologia zachowawcza pod red. Z. Jańczuka.

Tagi: próchnica u dzieci, próchnica, dentysta Katowice, dentysta dla dzieci, stomatologia dziecięca,
 
  • Telefon

    +48 531 888 794

  • Adres

    ul. gen. Józefa Hallera 64B/1  

    40-320 Katowice

  • Mail
    biuro@b-med.com.pl
Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności